Bridge on korttipeli, joka vaatii hieman aikaa oppimiseen. Bridge säännöt ovat monimutkaiset, mutta kun ne on kerran opittu, pelissä riittää haastetta vuosiksi eteenpäin.
Erityisesti vanhempi väestö pitää bridgestä, ja peliä näkee usein pelattavan palvelutaloissa ja eläkeläisten lomayhteisöissä. Bridge korttipeli on tarkoitettu neljälle pelaajalle, mikä rajoittaa pelin pelitilanteita.
Bridge korttipeli saattaa vaikuttaa aluksi helpolta, mutta siirryttäessä pisteidenlaskuun ja tarjouksiin Bridge säännöt monimutkaistuvat huomattavasti. Pelissä on kaksi vaihetta: tarjousvaihe ja tikkivaihe. Nimenomaan tämä monipuolisuus tekee pelistä niin haastavan ja hauskan. Pelaajilla on mahdollisuus käyttää erilaisia taktiikoita ja muista että, peliä pelataan parin kanssa.
1. Bridge-korttipelissä valitaan parit, jotka istuvat vastakkain. Kortit sekoitetaan ja jaetaan niin, että jokainen pelaaja saa 13 korttia, ja kortit saa katsoa.
2. Tarjouskierroksella jakaja aloittaa tarjoamalla numeron, joka ilmaisee parin aikovan voittaa vähintään 6+tarjous tikkiä. Tarjouksen pienin arvo on 1 (7 voitettua tikkiä), ja suurin arvo on 7 (13 voitettua tikkiä). Lisäksi jakaja määrittelee valttimaan (risti, ruutu, hertta, pata) tai arvokkaamman valtittoman pelin “sangi”.
3. Seuraava pelaaja voi korottaa tarjousta joko tikkien määrässä tai valtissa. Hän voi myös passata eli kieltäytyä tarjoamasta.
4. Tarjouskierros päättyy, kun kolme pelaajaa passaa peräkkäin.
5. Pelivaiheessa viimeisin tarjous määrittelee valttimaan ja loppusitoumuksen. Pelinviejäksi tulee se pelaaja, joka voitti tarjouskierroksen ja tarjosi valttimaata ensimmäisenä. Hänen tehtävänään on yrittää voittaa vähintään se määrä tikkejä, jonka pari tarjouksessaan ilmoitti.
6. Pelinviejän vastustajat avaavat korttinsa näkyville.
7. Pelinviejä valitsee yhden parinsa korteista avopakkaan, ja se tulee olla samaa väriä kuin pöydällä oleva aloituskortti, jos mahdollista.
8. Peli jatkuu vuorotellen noudattaen väripakkoa.
9. Pelinviejä saa valita parinsa korteista, mitä pelaa, antaen heille etulyöntiaseman, koska he tietävät molemmat kortit.
10. Tikin voittaa aina suurin valttimaata oleva kortti. Tikin voittanut pelaaja aloittaa seuraavan kierroksen ja määrittää maapakon kierrokselle.
11. Peli päättyy, kun kaikkien pelaajien käsikortit loppuvat, ja siirrytään pisteenlaskuun.
12. Pelejä jatketaan, kunnes toisella joukkueella on 100 pistettä “viivan alla”. Lasketaan loppupisteet, joista määritetään voittaja.
Bridgessä on olennaista keskittyä sekä tarjouskierrokseen että tikkipeliin. Peliä opeteltaessa tarjouskierros voidaan aluksi jättää pois, mikä tapahtuu, kun kaikki neljä pelaajaa passaavat heti ensimmäisellä kierroksella. Tässä vaiheessa siirrytään suoraan tikkipeliin, eikä kukaan voita pisteitä tarjouskierroksen mukaan.
Vaikka moni saattaa pitää tarjouskierrosta toisarvoisena pelin opetteluvaiheessa, se on kuitenkin olennainen osa Bridgeä. Tarjouksella pyritään parantamaan oman parin voittomahdollisuuksia samalla estäen vastustajaa voittamasta. Ennen varsinaista peliä tarjouskierros on käytännössä ainoa tapa yrittää arvioida, millaisia kortteja omalla parilla ja vastustajilla on. Pelin syvennettyä strategioihin voi alkaa myös yrittää bluffata vastustajia yhteistyössä oman parin kanssa käyttäen omia tarjouksiaan.
Bridgessä on laaja valikoima valmiita strategioita, joihin on hyvä tutustua. Pistelaskutapa ja Bridge säännöt vaikuttavat paljon pelitaktiikkaan, joita täytyy noudattaa.
Pisteet Bridgessä kerätään sekä “viivan” alle että ylle. Kummallakin parilla on oma paperi, johon pisteet merkitään. “Viivan” alle merkitään tehdyllä tarjouksella voitetut pisteet ja tikit. “Viivan” ylle merkitään muut pisteet, kuten yli tarjouksen voitetut tikit tai pisteet, jotka vastustajajoukkue saa, kun tarjouskierroksen voittanut joukkue häviää tikkipelin.
Korttipelit.eu esittelee suosituimmat korttipelit sekä pelitaktiikat, joilla pääset helposti alkuun.
Tervetuloa korttipelien ihmeelliseen ja koukuttavaan maailmaan!
ota yhteyttä
korttipelit.eu@gmail.com