Tämä seitsemästä kierroksesta koostuva korttipeli ei ole aloittelijoille sopiva, sillä sen säännöt ovat vaikeat ja monimutkaiset. Shanghai korttipeli tarjoaa parhaimmillaan äärimmäisen hauskaa ja taktista pelaamista, josta ei tule tylsää hetkeä. Kun säännöt on opittu, peli tarjoaa viihdettä vielä vuosienkin päästä.
Sanghaita pelatessa on hyvä huomata, että kyseessä on todella pitkäkestoinen korttipeli.
Pelin opettelun alussa Shanghai säännöt on hyvä pitää aina esillä, jotta niitä voidaan tarvittaessa tarkastaa ja selvittää, mitä pelissä seuraavaksi tapahtuu. Pistelaskua ei tarvitse osata ulkoa.
Pelin selittäminen ei ole aivan helpoimmasta päästä. Shanghai korttipeli on monipuolinen ja moniulotteinen. Suosittelemme, että aloitatte vain pelaamaan ja seuraatte ohjeita. Tällä tavalla pääsette varmasti parhaiten kärryille pelin ideasta.
Yksinkertaisesti sanottuna pelin tavoitteena on päästä eroon kädessäsi olevista korteista. Tämä on mahdollista asettamalla tietyt korttiyhdistelmät pöydälle tai lyömällä kortteja avopakkaan. Kierroksen lopussa jäljelle jääneistä korteista saa pisteitä, ja näin ollen pelin lopussa voittaa se pelaaja, jonka pistesaldo on lähimpänä nollaa eli pienin.
5 pistettä: kaikkien maiden kortit 3-9 ja punaiset kakkoset
10 pistettä: kympit ja kuvakortit eli 10, J, Q ja K
15 pistettä: ässät 20 pistettä: mustat kakkoset
Seuraavaksi käymme läpi, kuinka jokainen pelikierros etenee. Sen lisäksi esittelemme eri kierroksilla kerättävät korttiyhdistelmät ja muut Shanghai-säännöt.
Sekoitetaan kaksi korttipakkaa (yhteensä 104 korttia) ja jaetaan kaikille pelaajille 12 korttia. Yksi pelaaja saa 13 korttia ja toimii pelin aloittavana “etupelaajana”. Etupelaaja aloittaa avopakan haluamallaan kädessään olevalla kortilla.
Myötäpäivään siirryttäessä seuraavan pelaajan vuoro alkaa. Vuoron aikana:
Aloitetaan uusi kierros kuten aiemmatkin. Sekoitetaan kortit ja jaetaan jokaiselle pelaajalle 12 korttia, mutta etupelaajalle jaetaan 13 korttia. Etupelaaja aloittaa avopakan haluamallaan käsikortilla.
Myötäpäivään seuraava pelaaja aloittaa vuoronsa, ja vuoron aikana:
Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja laittaa kerättävät kortit pöytään ja samalla tyhjentää kätensä. Lasketaan lopulliset pisteet, ja voittaja on pelaaja, jolla on vähiten pisteitä.
Kierrokset etenevät seuraavasti:
Shanghai korttipeli on pääosin strategiapeli, ja sen takia Shanghai säännöt on hyvä hallita täydellisesti pelin voittaaksesi. Pelin tutuksi tuleminen parantaa päätöksentekokykyä. Alussa on suositeltavaa päättää, mitä kortteja aikoo kerätä, mutta ole samalla valmis mukautumaan tilanteeseen.
Älä keskity pelkästään korttiyhdistelmien rakentamiseen vaan pyri myös hankkiutumaan eroon korteista, joita et tarvitse. Kun pöydässä on joitakin korttiyhdistelmiä, harkitse aina, voisiko jokin käsikorttisi soveltua niihin jo nyt tai tulevaisuudessa. Esimerkiksi, jos pöydässä on musta värisuora 3, 4 ja 5, kannattaa pitää musta 7 kädessäsi mahdollista kutosta varten.
Ota huomioon myös muiden pelaajien ottamat ja huutamat kortit. Otetut kortit paljastavat paljon pelaajien päätöksistä. Voit myös hämätä muita pelaajia valitsemalla tiettyjä kortteja. Esimerkiksi kolmoset ovat hyvä esimerkki. Jos joku pelaaja ottaa usein tiettyä numeroa, pidä saman numeroa kädessäsi. Näin voit myöhemmin asettaa sen pöytään toisen pelaajan keräämään yhdistelmään.
Korttipelit.eu esittelee suosituimmat korttipelit sekä pelitaktiikat, joilla pääset helposti alkuun.
Tervetuloa korttipelien ihmeelliseen ja koukuttavaan maailmaan!
ota yhteyttä
korttipelit.eu@gmail.com