Uno Korttipeli – Säännöt ja pelitaktiikat

Uno on suosittu koko perheen korttipeli, jonka parissa monet viettävät aikaa lapsuudessaan. Pelin kehitti 1970-luvulla Mattel, yritys, joka on tunnettu muun muassa Barbie-nukeista.

Pelissä on neljä väriä, joissa on numerokortit 1-9 sekä erikoiskortteja, kuten suunnanvaihto- ja plussakortteja. Mattel julkaisee tasaisin väliajoin uudenlaisia Uno-versioita, joissa voi olla esimerkiksi erilaisia korttikuvia tai poikkeavia sääntöjä.

Vaikka Uno säännöt ovat monille tutut, niistä syntyy usein keskustelua ja väittelyä. Uno korttipeli säännöissä onkin eräänlainen vitsi siitä, että pelaajien ja valmistajien käsitykset säännöistä voivat olla täysin erilaiset.

Virallisia sääntöjä noudatetaan harvoin, mutta ne ovat hyvä tuntea. Alla käymme ensin läpi viralliset Uno säännöt ja sen jälkeen luettelemme erilaisia lisäsääntöjä, joita voi ottaa mukaan peliin. Lisäksi käsittelyssä on joitakin Uno-strategioita.

Perhe pelaamassa uno korttipeliä mökissä

Miten pelataan Uno-korttipeliä?

Uno säännöt voidaan kiteyttää ytimekkäästi: tarkoituksena on olla ensimmäisenä pelaajana pääsemässä eroon kaikista käsikorteista. Tämä tapahtuu asettamalla avopakkaan kortti, joka on samaa numeroa tai samaa väriä kuin päällimmäinen kortti.

Mustat erikoiskortit, joilla voi vaihtaa väriä, voi laittaa minkä tahansa värin päälle (huom. joissain versioissa ei useita mustia erikoiskortteja päällekkäin). Uno korttipeli pelataan Uno-korteilla, joiden mukana tulee yleensä peliohjeet.

Unon viralliset (oikeat) säännöt

Jokainen pelaaja ottaa yhden kortin esisekoitetusta pakasta. Sen, joka nappaa suurimman kortin, tulee sekoittaa pakka uudelleen ja jakaa jokaiselle 7 korttia.

Omat kortit saa vilkaista heti. Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa. Pelin etenemissuunta on alussa vasemmalle. Nostopakasta käännetään aloituskortti avopakkaan.

Vuorossa oleva pelaaja voi:

  • Laittaa samanvärisen kortin kuin avopakan päällimmäinen kortti.
  • Laittaa saman numeron tai “kuvan” (erikoiskortit) kuin avopakan päällimmäinen kortti.
  • Laittaa mustan värinvaihtokortin.
  • Nostaa nostopakasta yhden kortin, jos se käy avopakkaan.

Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, joka joko noudattaa edellisen pelaajan laittaman erikoiskortin sääntöjä tai pelaa yllä mainitulla tavalla.

Kun pelaajalla on kädessä enää yksi kortti, hänen täytyy huutaa “Uno!”. Jos hän unohtaa sanoa sen ja toinen pelaaja huomaa sen ennen kuin seuraava pelaaja laittaa kortin avopakkaan, unohtaneen pelaajan on nostettava neljä korttia.

Kun ensimmäiseltä pelaajalta loppuvat kortit, kierros päättyy, ja pisteet lasketaan. Koko peli päättyy, kun joku saavuttaa 500 pistettä. Voittaja määräytyy sen mukaan, kuka saa joko yli 500 pistettä tai vähiten pisteitä, pelitavasta riippuen.

Pisteiden lasku

Numerokortit: kortin numeron mukainen pistemäärä

Normaalit värierikoiskortit: 20 pistettä kustakin

Mustat värinvaihdon villikortit: 50 pistettä kustakin.

Uno Säännöt ja pelitaktiikat

Unossa on monia erilaisia sääntöjä, joita pelaajat voivat ottaa mukaan, mikä tekee pelistä hauskan ja muunneltavan oman mielen mukaan. Uno säännöt eivät ole kiistattomia, ja seuraavassa on luettelo mahdollisista lisäsäännöistä:

  1. Viimeinen kortti ei saa olla erikoiskortti.
  2. Samaa numeroa tai erikoiskorttia saa laittaa useamman päällekkäin omalla vuorolla.
  3. +2 -kortin päälle voi laittaa toisen +2-kortin, jolloin nosto siirtyy seuraavalle pelaajalle. Nostajan tulee nostaa kaikkien +2-korttien yhteissumma.
  4. +4 -kortin päälle saa laittaa toisen +4 -kortin.
  5. Nostosääntönä voi olla, että kortteja tulee nostaa, kunnes saatu kortti sopii avopakkaan. Tälle nostolle voidaan asettaa myös yläraja.
  6. Huijaus-Unossa kortit käännetään väärinpäin pöytään ja sanotaan, mikä kortti on kyseessä. Seuraava voi tarkistaa kortit. Jos hän on väärässä, hän nostaa kaksi korttia. Jos hän on oikeassa, huijari nostaa kaksi korttia ja juuri laittamansa kortit.
  7. Numero 7 on vaihtokortti. Kun sen lyö pöytään, pelaaja saa vaihtaa korttikätensä haluamansa pelaajan käteen.

Unon pelaamisessa on myös muutamia erilaisia strategioita. Jos pisteytetään, on aina hyvä idea päästä ensimmäisenä eroon suurista numerokorteista. Älä keskity pelkästään omiin kortteihisi, vaan varmista myös, että säästät nostokortteja tilanteisiin, joissa viereisellä pelaajalla on enää kortti tai kaksi kädessä.

Ole tarkkaavainen, kun toinen pelaaja nostaa kortin, sillä tiedät silloin, ettei hänellä ole kyseistä väriä ja numeroa. Muista tämä, jotta voit arvailla hänen kättensä sisältöä ja suunnitella strategiasi sen mukaisesti saadaksesi hänet nostamaan lisää kortteja.

Katso myös nämä korttipelit