Moska Korttipeli – Säännöt ja Pelitaktiikat

Moska on viihdyttävä korttipeli, joka muodostaa luonnollisen jatkumon Mustamaija-pelille. Pelissä säilyy samankaltainen perusidea, mutta se tarjoaa hieman haastavamman kaavan ja pelitavan. Erityisen suosittu Itä-Suomessa, Moskaa pelataan kuitenkin myös muualla Suomessa. Peli muistuttaa myös Venäjältä peräisin olevaa Durak-peliä.

On huomioitava, että vaikka Moskaa voi pelata myös kahdestaan tai kolmistaan, sitä suositellaan yleensä neljälle pelaajalle tai enemmälle. Isommalla pelaajamäärällä peli saa todella paljon eloa ja siitä tulee erittäin mukava korttipeli. Pienemmällä pelaajamäärällä monet saattavat mieluummin suosia esimerkiksi Turamoskaa tai muita samankaltaisia pelejä. Moska säännöt voidaan soveltaa myös isommalle pelijoukolle, mutta tällöin saatetaan joutua lisäämään kortteja peruspakkaan.

Ystävä pariskunnat pelaamassa moska korttipeliä mökillä

Miten pelataan Moska korttipeliä?

Moska-pelin tarkoituksena on päästä mahdollisimman nopeasti eroon omista korteista, ja viimeisenä jäänyt pelaaja häviää pelin. Kortit asetetaan pöydälle siten, että ässä on suurin ja kakkonen pienin. On kuitenkin mahdollista, että eri sijainneissa tai opituissa versioissa korttien arvojärjestys voi vaihdella. Esimerkiksi joissain Moska-versioissa ässä voi olla pienin ja kunkku suurin.

Moska korttipelin säännöt

Kortit sekoitetaan ja jaetaan jokaiselle pelaajalle 6 korttia. Valitaan valttikortti, joka asetetaan nostopakan alle näkyviin poikittain. On huomioitava, että valttimaata olevan kakkosen voi vaihtaa valttikortin tilalle ja ottaa sen itselleen milloin tahansa pelin aikana.

Peli alkaa, ja ensimmäisenä hyökkääjänä/pläträäjänä toimii jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Tämän jälkeen seuraava pelaaja on kaataja/moskaaja/pyöveli/tappaja.

Hyökkääjä asettaa pöytään “hyökkäyksen”, joka koostuu pareista, kolmosista ja nelosista tai yksittäisistä korteista. On sallittua asettaa pöytään useita eri yhdistelmiä samanaikaisesti. Esimerkkejä sallituista hyökkäyksistä ovat esimerkiksi:

  • 4-4-4
  • 88-33-99
  • 555-22
  • 2 (yksittäinen kortti, ei yhdistettynä muihin)

Kaatajan tehtävänä on kaataa eli mestata hänelle asetetut kortit käyttämällä kortteja, jotka ovat joko suurempia kuin hyökkäyskortit tai valttimaata olevia. Kaataja ottaa kädestään kortteja yksitellen ja asettaa ne hyökkäyskortin päälle kaatamisen merkiksi. Jos hyökkäyskortti on valttia, käy vain sitä suurempi valttikortti kaatamaan.

Hyökkäyksen aikana muut pelaajat voivat osallistua lisäämällä pöytään saman numeroisia kortteja kuin hyökkäyskorteissa. Kaatajan on kaadettava myös nämä uudet kortit. Hyökkääjät saavat nostaa heti uuden kortin pöytään laittamansa tilalle, ja vuoroja ei ole rajoitettu.

Hyökkäysvaihe päättyy, kun kaatajalla ei ole enää sopivia kortteja tai kun kaikki hyökkäyskortit on kaadettu. Pelaajat voivat vielä pelata saman numeroisia kortteja pöytään lisää. Kaataja kerää pöydästä kaikki hyökkäyskortit, jotka eivät ole kaatuneet, ja nostaa tarvittaessa lisää kortteja täydentääkseen kätensä kuuteen korttiin. Kaadetut kortit asetetaan poistopakkaan.

Vuoro siirtyy eteenpäin, ja uusi hyökkääjä on edellisen kierroksen kaataja, jos hän kaatoi kaikki kortit. Jos hän ei kaatanut kaikkia kortteja, seuraava hyökkääjä on hänestä seuraava pelaaja.

Peliä jatketaan, kunnes vain yhdellä pelaajalla on kädessään kortteja, ja tämä pelaaja on häviäjä. Voittaja on se, joka ensimmäisenä pääsee eroon kaikista korteistaan.

Moska säännöt ja Pelitaktiikat

Jos etsit korttipeliä, jossa on onnea ja strategiaa tasapainotettu, Moska-korttipeli voi olla hyvä valinta. Moska-säännöt on helppo omaksua, mutta strategioiden hienosäätö vaatii aikaa ja kokemusta. Ne kehittyvät yleensä luonnollisesti, kun pelaa peliä useamman kerran. On suositeltavaa harkita omaa strategiaa jokaiselle kolmesta roolista: hyökkääjälle, kaatajalle ja hyökkäyksen avustajalle, koska jokaisessa näistä rooleista on mahdollisuus päästä eroon omista korteistaan.

Pelatessa moskaa, on tärkeää kiinnittää huomiota valttimaahan. Säästä kaikki valtit omaa kaatoa varten, sillä niillä voi kaataa mitä tahansa muuta kuin valttimaita. Samalla poistat ne pelistä. Jos vastapelaaja ei onnistu kaatamaan kortteja, hän saa nostaa valtit itselleen. Jos joku käyttää hyökkäyksessä valttia sinua vastaan, mutta voisit kaataa sen suuremmalla valtilla, harkitse olisiko parempi “hävitä” kortti ja nostaa se.

Yleinen strategia, kun Moska-säännöt on hallussa, on säästää suuria kortteja. Jos käytät kaikki suuret korttisi heti pelin alussa, saatat joutua nostamaan pieniä kortteja pöydästä seuraavilla vuoroilla, koska et saa niitä kaadettua. Jos joku hyökkää sinua vastaan suurella kortilla, ja voitaisit kaataa sen, harkitse olisiko parempi nostaa kortti. Tällä tavoin sinulle jää käteen kaksi suurta korttia.

Katso myös nämä korttipelit