Paska eli Paskahousu-korttipeli on laajalti pelattu peli Suomessa, ja se on suosittu kaikenikäisten pelaajien keskuudessa. Säännöt eivät ole liian monimutkaiset, mutta pelissä riittää viihdykettä lukuisiksi illoiksi. Paskahousu-korttipeli on saanut nimensä siitä, että häviäjä eli pelaaja, jolla on viimeisenä jäljellä kortteja, on ns. “paskahousu”. Paska on lyhennelmä pelin nimestä, ikään kuin lempinimi. Peliä tunnetaan myös monilla muilla nimillä, kuten kusihousu tai paha risti.
Tässä artikkelissa käymme läpi Paskahousun säännöt ja pelitavat, mutta on tärkeää huomata, että pelistä on olemassa lukuisia eri versioita ja muunnelmia. Kun pelaat uuden porukan kanssa, on suositeltavaa varmistaa, että kaikki pelaajat ovat yksimielisiä valitsemistanne säännöistä. Suosittu muunnelma pelistä on Valepaska, joka tuo lisäjännitystä Paskahousuun, erityisesti silloin kun peruspeli alkaa jo kyllästyttää peliporukkaa.
Paskahousun säännöt ovat varsin yksinkertaiset. Peliä pelataan tavallisella 52 kortin korttipakalla, eikä mukana ole jokereita. Pelissä käytetään aina nostopakkaa ja avopakkaa, johon pelaajat vuorollaan laittavat kortteja.
Pelin perusversiossa jokainen pelaaja saa 5 korttia, ja heillä tulee olla aina vähintään 5 korttia kädessä nostopakan loppumiseen asti. Tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti eroon omista korteista, sillä se kenellä on viimeisenä kortteja kädessään on paskahousu.
Pelin alkaessa aloituskortti on aina kolmonen, paitsi poikkeustilanteissa. Pelaaja, jolla on eniten kolmosia, saa aloittaa pelin. Tämän jälkeen pelaajien tulee laittaa avopakan päällimmäisen kortin päälle joko samanarvoinen kortti tai suurempi. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hänen on nostettava koko avopakka.
Paskahousu-korttipelissä on myös kolme erikoiskorttia, jotka toimivat seuraavasti:
Kakkoset: Kakkoset toimivat ns. valttikortteina, ja niitä voi laittaa minkä tahansa normaalin kortin päälle pelissä (paitsi kympin tai ässän päälle). Kakkosen päälle saa pelata vain toisen kakkosen.
Kympit: Kympit ovat pakan kaatavia kortteja. Kun nostopakkaa on jäljellä, niitä voi pelata 3-9 päälle. Kun nostopakkaa ei enää ole, kympin voi pelata myös tyhjälle pöydälle, ja seuraava pelaaja joutuu nostamaan kortin ja menettää vuoronsa.
Ässät: Ässä on pakan kaatava kortti, jos edellinen kortti on kuvakortti (J-K). Sitä voi pelata myös tyhjälle pöydälle, kun nostopakka on loppu, ja tällöin seuraava pelaaja joutuu nostamaan sen ja menettää vuoronsa.
Kuvakortit (J-K): Vaikka nämä ovat periaatteessa tavallisia kortteja, niitä ei saa pelata avopakan päällimmäisen kortin ollessa 3-7 ennen kuin nostopakka on loppu.
Jaa jokaiselle pelaajalle 5 korttia. Aloittakoon pelaaja, jolla on eniten kolmosia kädessään, asettamalla avopakkaan kolmosen ja nostaen yhden kortin.
Seuraavaksi vuorossa olevan pelaajan on tehtävä seuraavaa:
Jos nostopakassa on kortteja ja pelaajalla on vuoron lopussa kädessään alle 5 korttia, hänen on nostettava uusi kortti.
Vuoro siirtyy aina seuraavalle pelaajalle, ja näin peli jatkuu, kunnes vain yhdellä pelaajalla on kortteja kädessään. Tämä pelaaja on paskahousu.
Yllä mainitut peliohjeet ovat melko yksinkertaiset, mutta Paskahousuun liittyy myös joitakin muita sääntöjä, jotka on otettava huomioon. Paskahousun säännöt voivat vaihdella pelitavan mukaan.
Lisäsäännöt Paskahousussa:
Paskahousu-korttipeli on pääosin strategiapeli, jossa on myös tuurielementtiä. Seuraavassa on muutamia yleisiä strategioita, jotka voivat auttaa sinua voittamaan pelikumppanisi:
Korttipelit.eu esittelee suosituimmat korttipelit sekä pelitaktiikat, joilla pääset helposti alkuun.
Tervetuloa korttipelien ihmeelliseen ja koukuttavaan maailmaan!
ota yhteyttä
korttipelit.eu@gmail.com