Paskahousu korttipeli – säännöt ja pelitaktiikat

Paska eli Paskahousu-korttipeli on laajalti pelattu peli Suomessa, ja se on suosittu kaikenikäisten pelaajien keskuudessa. Säännöt eivät ole liian monimutkaiset, mutta pelissä riittää viihdykettä lukuisiksi illoiksi. Paskahousu-korttipeli on saanut nimensä siitä, että häviäjä eli pelaaja, jolla on viimeisenä jäljellä kortteja, on ns. “paskahousu”. Paska on lyhennelmä pelin nimestä, ikään kuin lempinimi. Peliä tunnetaan myös monilla muilla nimillä, kuten kusihousu tai paha risti.

Tässä artikkelissa käymme läpi Paskahousun säännöt ja pelitavat, mutta on tärkeää huomata, että pelistä on olemassa lukuisia eri versioita ja muunnelmia. Kun pelaat uuden porukan kanssa, on suositeltavaa varmistaa, että kaikki pelaajat ovat yksimielisiä valitsemistanne säännöistä. Suosittu muunnelma pelistä on Valepaska, joka tuo lisäjännitystä Paskahousuun, erityisesti silloin kun peruspeli alkaa jo kyllästyttää peliporukkaa.

Neljä ystävää pelaamassa paskahousu korttipeliä mökin terassilla

Miten paskahousu-korttipeliä pelataan?

Paskahousun säännöt ovat varsin yksinkertaiset. Peliä pelataan tavallisella 52 kortin korttipakalla, eikä mukana ole jokereita. Pelissä käytetään aina nostopakkaa ja avopakkaa, johon pelaajat vuorollaan laittavat kortteja.

Pelin perusversiossa jokainen pelaaja saa 5 korttia, ja heillä tulee olla aina vähintään 5 korttia kädessä nostopakan loppumiseen asti. Tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti eroon omista korteista, sillä se kenellä on viimeisenä kortteja kädessään on paskahousu.

Pelin alkaessa aloituskortti on aina kolmonen, paitsi poikkeustilanteissa. Pelaaja, jolla on eniten kolmosia, saa aloittaa pelin. Tämän jälkeen pelaajien tulee laittaa avopakan päällimmäisen kortin päälle joko samanarvoinen kortti tai suurempi. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hänen on nostettava koko avopakka.

Paskahousu-korttipelissä on myös kolme erikoiskorttia, jotka toimivat seuraavasti:

Kakkoset: Kakkoset toimivat ns. valttikortteina, ja niitä voi laittaa minkä tahansa normaalin kortin päälle pelissä (paitsi kympin tai ässän päälle). Kakkosen päälle saa pelata vain toisen kakkosen.

Kympit: Kympit ovat pakan kaatavia kortteja. Kun nostopakkaa on jäljellä, niitä voi pelata 3-9 päälle. Kun nostopakkaa ei enää ole, kympin voi pelata myös tyhjälle pöydälle, ja seuraava pelaaja joutuu nostamaan kortin ja menettää vuoronsa.

Ässät: Ässä on pakan kaatava kortti, jos edellinen kortti on kuvakortti (J-K). Sitä voi pelata myös tyhjälle pöydälle, kun nostopakka on loppu, ja tällöin seuraava pelaaja joutuu nostamaan sen ja menettää vuoronsa.

Kuvakortit (J-K): Vaikka nämä ovat periaatteessa tavallisia kortteja, niitä ei saa pelata avopakan päällimmäisen kortin ollessa 3-7 ennen kuin nostopakka on loppu.

Paskahousu säännöt selitettynä

Jaa jokaiselle pelaajalle 5 korttia. Aloittakoon pelaaja, jolla on eniten kolmosia kädessään, asettamalla avopakkaan kolmosen ja nostaen yhden kortin.

Seuraavaksi vuorossa olevan pelaajan on tehtävä seuraavaa:

  1. Laitettava samanarvoinen tai suurempi numerokortti.
  2. Laitettava samanarvoinen tai suurempi kuvakortti, kun päällimmäinen kortti on vähintään 8 tai nostopakka on loppunut.
  3. Laitettava arvoltaan 2 oleva kortti.
  4. Nostettava koko avopakka itselleen.
  5. Kaadettava avopakka (neljä samaa korttia peräkkäin tai 10 pakan ollessa 3-9 ja ässä pakan ollessa J-K).
  6. Nostettava tyhjälle pöydälle laitettu ässä tai kymppi.

Jos nostopakassa on kortteja ja pelaajalla on vuoron lopussa kädessään alle 5 korttia, hänen on nostettava uusi kortti.

Vuoro siirtyy aina seuraavalle pelaajalle, ja näin peli jatkuu, kunnes vain yhdellä pelaajalla on kortteja kädessään. Tämä pelaaja on paskahousu.

Paskahousun säännöt ja pelitaktiikat

Yllä mainitut peliohjeet ovat melko yksinkertaiset, mutta Paskahousuun liittyy myös joitakin muita sääntöjä, jotka on otettava huomioon. Paskahousun säännöt voivat vaihdella pelitavan mukaan.

Lisäsäännöt Paskahousussa:

  1. Jos alussa kukaan ei omista kolmosta, aloitetaan kysymällä nelosia ja jatketaan samalla tavalla. Aloitus tapahtuu kysytyllä kortilla.
  2. Jos kolmosten määrä on sama useammalla pelaajalla, aloittaa jakajasta ensimmäisenä pelaaja.
  3. Pelaajalla tulee olla kädessään aina vähintään 5 korttia nostopakan loppumiseen asti. On kuitenkin huomioitava, että kortteja voi nostaa vain asetettuaan kortin avopakkaan. Toisin sanoen, jos pelaajalla on kädessään 5 korttia tai enemmän, hän ei voi nostaa uusia kortteja nostopakasta. Tässä tilanteessa hänen on nostettava koko avopakka.
  4. Kun avopakka kaadetaan, kaadetut kortit poistuvat pelistä. Tässä tosin on erilaisia sääntömuunnelmia. Avopakka aloitetaan uudelleen, eikä seuraavan häviäjän tarvitse nostaa kaadettuja kortteja.

Paskahousu-korttipeli on pääosin strategiapeli, jossa on myös tuurielementtiä. Seuraavassa on muutamia yleisiä strategioita, jotka voivat auttaa sinua voittamaan pelikumppanisi:

  1. Kakkosten hallinta: Vältä turhaa kakkosten käyttöä, koska ne siirtyvät kiertoon ja voivat palata sinua vastaan. Pidä kakkoset itselläsi mahdollisimman pitkään.
  2. Nostaminen ei ole ongelma: Jos avopakka on pieni mutta sisältää hyödyllisiä kortteja (kakkoset, kympit ja ässät), harkitse sen nostamista.
  3. Kaada käden ollessa pieni: Käytä kaatokorttia, kun sinulla on kädessäsi vain pieniä kortteja.
  4. Seuraa muiden kortteja: Peli loppuvaiheessa voit periaatteessa tietää muiden pelaajien kortit, koska näet, mitä he nostavat avopakasta. Seurata tärkeitä kortteja, kuten erikoiskortteja (kakkoset, kympit ja ässät) sekä suuria kortteja.
  5. Seiska on onnenkortti: Aluksi seiska voi vaikuttaa merkityksettömältä, mutta se on todellisuudessa yksi pelin parhaista korteista. Seiskan päälle voi laittaa vain kympin tai kakkosen, kun nostopakka on vielä jäljellä.

Katso myös nämä korttipelit